Chladné počasí nás v současné době nutí oblékat se do několika vrstev silných svetrů a kabátů. Co se ale raději zahřát správně zvoleným zdravým jídlem?
Už odpradávna se ví, že některá jídla působí na náš organismus buď jako ochlazující, neutrální, nebo naopak zahřívající. Řada potravin vás nejen rozehřeje, ale může také ulevit od drobných neduhů.
Po mnohých z nich sáhneme v zimě zcela automaticky, aniž bychom nad tím přemýšleli. Už naši předkové, když přišly mrazy, zalezli na pec, v troubě se peklo, na plotně bublala polévka… Využijte těchto znalostí a nechte příjemné teplo proudit svým tělem.
Domácí polévky
Poctivý dlouho tažený domácí vývar je nejen hřejivou pochoutkou, ale i oblíbeným lékem na nachlazení. Tělu, které bojuje s nemocí, dodá potřebnou výživu dobře stravitelnou formou.
Ideální je vývar slepičí nebo z kvalitního hovězího masa, které dodají tělu vitaminy B a E, ale také potřebné železo. Skvěle ho doplní kořenová zelenina jako zdroj potřebné vlákniny.
Nezapomeňte na petržel, která je silným antioxidantem a obsahuje také vitamin C.
Ostré koření
Pálivé koření má na náš organismus výborné zahřívací účinky. V zimě si častěji dopřejte například skořici či kurkumu, které mají navíc protizánětlivé účinky. Také karí, pepř a zázvor přijdou vhod.
Zázvor podporuje správnou činnost dýchacích cest, které jsou v zimě vystaveny většímu náporu, a funguje i jako přírodní antibiotikum pro žaludek nebo střeva podrážděná přemírou sladkých či tučných jídel.
Uvařte si z něj třeba čaj s citronem. Zahřívací koření můžete přidávat do polévek, omáček, moučníků i nápojů. Opatrně jen s chilli – když ho sníte, zahřeje vás velmi rychle, ale následně organismus stejně rychle ochladí, proto ho v zimě používejte jen občas.
Ořechy a sušené ovoce
Hrst vlašských ořechů nebo slunečnicových semínek vaše tělo nejen zahřeje, ale doplní mu také potřebnou dávku vitaminů E a B, kyseliny listové, železa, hořčíku, mědi, fosforu a dalších zdraví prospěšných látek.
Sušené ovoce zase dodá vlákninu i antioxidanty a zlepší trávení, které může v zimě dostat zabrat kvůli menšímu množství pohybu i konzumaci těžších jídel.
Ovesné kaše
Dopřejte si k snídani výživnou ovesnou kaši. Udělat ji můžete z ovesných vloček, pohanky nebo jáhel a ochutit ji nespočtem způsobů. Pro kvalitní prohřátí do ní můžete nastrouhat jablka nebo hrušky a přidat trochu medu a skořice.
Příprava vám zabere jen pár minut – nebo si základ připravte už večer. Ráno ji pak doplňte o bílkovinu ve formě řeckého jogurtu, tvarohu či skyru, a dozdobte tuky v podobě semínek či oříšků.
Horké nápoje
Ideální jsou ovocné a černé čaje doplněné špetkou skořice, horké kakao či zázvorový čaj – kousek čerstvého zázvoru oloupejte, nastrouhejte, zalijte horkou vodou a dochuťte lžičkou medu a citronem.
Krátkodobě zahřeje i svařené víno, které je neodmyslitelně spojené se zimou, dopřávat byste si ho ale měli jen svátečně.