Každý ví, že vysoká hladina cholesterolu je nebezpečná pro naše cévy a srdce a že proto je třeba vyhnout se typicky českým mastným jídlům a jíst jen maso libové. Ale cholesterol snižují aktivně i jiné potraviny.
Zelenina léčí
Třeba cibule a česnek obsahuje látky, které brání uzavření cév s aterosklerotickými pláty jako následek vysokého cholesterolu. Známý je také účinek rostlinných barviv flavonoidů, které brání vzniku krevních sraženin.
Bohatě je obsahuje zelený čaj, červené víno, grep, celer nebo brokolice. Další látky – saponiny – dokážou vázat cholesterol v trávicím traktu a zabraňují tak jeho vstřebávání. Najdete je v sóje, ovesných vločkách nebo v ořechách.
Zdravé tuky
Velkým pomocníkem v boji proti vysokému cholesterolu jsou zdravé tuky – rostlinné oleje a rybí tuky. Některé z nich hladinu škodlivého snižují, další zlepšují stav srdečně-cévního systému, vyplatí se je proto střídat a kombinovat.
Výjimkou je jen kokosový olej, který se složením a účinky podobá vepřovému sádlu. Dívejte se také na složení cukrovinek, při jejich výrobě se používá, a vyhněte se jim.