S podzimem nastává čas, kdy už nebudeme vyhledávat studené a lehké pokrmy, ale začneme chtít něco, co nás pořádně zahřeje.
A právě proto přichází Spak s receptem na pečená žebírka – jakmile ochutnáte pomalu pečené masíčko, už nebude chtít jiné.
Jestli je na nadcházející zimní období nějaký trend v oblasti přípravy pokrmů, pak je to jistě tzv. slow cooking. Pomalé vaření šetří náš čas, protože od momentu, kdy jídlo vložíme do trouby, se o něj nemusíme vůbec starat.
Kromě toho je to zdravější alternativa našich oblíbených jídel – zachovají se živiny a vaříme absolutně bez přidaného tuku. Základem jsou ale vždy kvalitní suroviny, na které je důležité myslet již při nákupu.
Pomalu pečená hovězí žebírka
Na 6 porcí potřebujeme:
2 x 1,5 kg krátkých hovězích žeber
mořskou sůl
pepř
rozmarýn
olivový olej
BBQ omáčka
180 ml Gourmet Ketchupu jemného
150 ml piva tmavého typu
4 lžíce worcester omáčky
4 lžíce červeného vinného octa
1 lžička hořčice SPAK
4 lžičky medu
Postup:
Hovězí žebra si odblaníme, osolíme kvalitní mořskou solí a opepříme. Lehce je pokapeme olivovým olejem a následně všechny ingredience vmasírujeme do masa. Dáme do pekáčku a celé to pečlivě zabalíme do alobalu.
Do předehřáté trouby na 100 °C vložíme žebírka, která pomalu pečeme po dobu 7 až 8 hodin. Po této době pekáček vyndáme z trouby, žebírka dáme odpočinout na talíř a z výpeku si připravíme omáčku.
Přidáme do něj jemný Gourmet Ketchup, tmavé pivo, worcester, vinný ocet, med a hořčici SPAK.
Ingredience spolu svaříme, až dostaneme krásně hustou omáčku o konzistenci sirupu. Omáčkou poté důkladně potřeme žebírka, přidáme snítku rozmarýnu a vrátíme do trouby o stejné teplotě, tentokrát již odkryté na dobu 20 až 40 minut.
Po vyndání z trouby necháme maso 10 minut odpočinout, nakrájíme na jednotlivá žebírka a podáváme s podzimním salátem a čerstvým chlebem.