Demikát je lahodná brynzová polévka původem ze Slovenska a Valašska.
Potřebujete:
✿ 300 g brambor
✿ 1 cibuli
✿ 150 g ovčí brynzy
✿ 1 lžíci sádla
✿ 50 g slaniny
✿ 100 ml plnotučného mléka
✿ 100 ml zakysané smetany
✿ sůl, pepř
✿ hrst pažitky
1. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a dejte je vařit do osolené vody. Pak je sceďte a nechte vychladnout. Mezitím si na pánvi na sádle opečte plátky slaniny. Dejte ji stranou a na stejné pánvi osmažte najemno nakrájenou cibulku.
2. K vychladlým bramborám do hrnce přidejte mléko a brynzu smíchanou se zakysanou smetanou. Přidejte osmaženou cibulku a rozmixujeme tyčovým mixérem. Směs přiveďte k varu a nechte asi minutu probublat.
3. Po odstavení polévku osolte, opepřete a podávejte posypanou pažitkou a opečenou slaninou. Nebo ji můžete posypat nasekanou petrželkou, chlebovými krutony a kostičkami brynzy.
Nikdy jsem o demikátu neslyšela, ale vypadá to jako taková sytá a chutná polévka. Určitě ji vyzkouším při příštím vaření!
Demikát je úžasný způsob, jak ochutnat něco z valašské kuchyně. Spojení brynzy a slaniny mi přijde jako geniální kombinace.
Demikát mi přijde jako ideální polévka na chladné dny. Vždycky jsem měla ráda brynzu a teď mám skvělý recept, jak ji využít!
Demikát zní jako něco, co bych si hned chtěla uvařit! Miluju brynzu a tenhle recept vypadá parádně, hlavně ten trik s osmaženou cibulkou a slaninou.