Milujte večery s přáteli a rodinou u grilu? Nemusíte grilovat jen maso. Zkuste výborný baklažán…
Suroviny pro 4 osoby:
4–6 menších lilků
2 velké cibule
150 g měkkého kozího sýra
250 g mletého vepřového masa
4 rajčata snítka oregana
snítka petrželky
4 lžíce olivového oleje
4 stroužky česneku
1 lžíce citronové šťávy
sůl a drcený pepř
Postup:
Lilky rozkrojíme na půlky a uvnitř částečně vydlabeme. Položíme na gril a zlehka asi 20 minut opékáme. Mezitím nadrobno nakrájíme cibuli, oloupeme a na kostičky nakrájíme rajčata a na jemno nasekáme bylinky. Cibuli zpěníme na polovině oleje, přidáme mleté maso a 20 minut restujeme.
Poté vmícháme rajčata, hmotu z lilků, nasekaný česnek, odstavíme, přidáme rozmačkaný kozí sýr, zbylý olej, citronovou šťávu, bylinky a podle chuti osolíme a opepříme.
Opečené půlky lilků vrchovatě naplníme směsí a ještě asi 15 minut na roštu grilujeme, až jsou uvnitř měkké.Můžeme je zabalit do alobalu.
Extra tip:
Lilky lze grilovat jen jako přílohu. Nakrájíme je na silnější kolečka (asi 1,5 cm silná), osolíme, a až se „zpotí“, osušíme. Poklademe je na gril a pomalu opečeme.Podáváme k masu, nebo plátky přeléváme různými výraznými dipy.
Příprava: 40 min