Čerstvé zelné listy jsou plné vitaminů, vlákniny a minerálů. Vyzkoušejte zelné listy plněné mletým masem s rýží. S rajčatovou omáčkou a kysanou smetanou chutnají opravdu výtečně.
Potřebujete:
✿ 1 lžíci másla
✿ 12 zelných listů
✿ 1 cibuli
✿ 8 stroužků česneku
✿ 2 lžičky kmínu
✿ 2 bobkové listy
✿ 2 lžičky pálivé papriky
✿ 40 g uvařené rýže
✿ 400 g mletého masa mix
✿ 400 g plechovku krájených rajčat
✿ 1 mrkev
✿ 150 ml bílého vína
✿ sůl, pepř
1. Zelné listy zbavte tuhých středů. Ponořte je na 2 minuty do vroucí vody, hned je zchlaďte pod studenou vodou a osušte.
Na másle na pánvi osmahněte najemno nakrájenou cibuli a česnek, přidejte kmín a bobkové listy, ještě asi 2 minuty opékejte. Vsypejte papriku, promíchejte a odstavte.
2. Směs dejte do mísy, vyndejte bobkové listy, přidejte rýži a maso. Ochuťte solí a pepřem, dobře promíchejte a rozdělte na 12 dílů. Doprostřed každého zelného listu dejte hromádku masové směsi, přehněte okraje a zarolujte. Závitky vložte do vymazané zapékací mísy.
3. Rajčata smíchejte s nahrubo nastrouhanou mrkví, vínem, solí a pepřem. Směs vlijte do pekáče k závitkům, zakryjte alobalem a pečte při 190 °C 45 minut. Podávat můžete se zakysanou smetanou posypané bylinkami.
Wow, tohle jsem ještě nezkoušela, ale zní to hodně zajímavě! Sportuju a hledám často nové recepty, které mi dodají energii. Rozhodně to zkusím, zelí je super zdravé.
Tohle vypadá jako skvělý recept na něco opravdu vydatného a chutného! Určitě vyzkouším, mám ráda kombinaci masa a zelí. Navíc je to super způsob, jak se dostat ke všem těm vitamínům!