Dobrota na neděli či na oslavu
Suroviny:
85 g hrubě mletých jader pistácií natural
180 g hladké mouky
1 zarovnaná lžička prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
80 g bílé čokolády
180 g másla
3 vejce
70 g cukru
150 ml kysané smetany
Pistáciový krém:
70 g mletých jader pistácií natural
200 ml smetany ke šlehání
4 lžíce cukru moučky
300 g marmelády
350 g mascarpone
pistácie na dozdobu
Postup:
Použijeme dortovou formu o průměru asi 24 cm a vyložíme ji pečicím papírem, včetně boků. Pistácie nameleme na moučku a smícháme s moukou, práškem do pečiva a sodou (pistáciová směs). V kastrůlku rozpustíme máslo a přidáme čokoládu.
Mícháme, dokud se nespojí s máslem. Vejce ušleháme s cukrem do pěny a postupně přišleháme čokoládu s máslem. Nakonec přimícháme zlehka smetanu a připravenou sypkou pistáciovou směs. Mícháme jen pomalu, abychom zachovali pěnovou konzistenci těsta.
Korpus pečeme na 170 °C. Je hotový ve chvíli, kdy se na zapíchnutou špejli nelepí těsto.
Na krém si jádra pistácií rozmixujeme na co nejjemnější moučku. Vychlazené mascarpone vyšleháme dohromady s promíchaným cukrem s pistáciovou moučkou do hladkého krému. Přidáme vychlazenou smetanu a vše vyšleháme v pevný pistáciový krém.
Spodní polovinu korpusu potřeme tenkou vrstvou marmelády podle chuti a na ni polovinu pistáciového krému. Položíme další korpus a opět potřeme marmeládou a krémem. Vršek dortu dozdobíme krémem a vylepšíme nahrubo nasekanými pistáciemi.
Příprava: 80 min
Cena za porci: 25 Kč