Není to tak těžké, jak jste si mysleli. Pirožky vytvoříte za pár minut a náplň z brynzy chutná výtečně.
Ingredience:
400 g polohrubé mouky
400 g brambor
150 ml vlažné vody
2 vejce
250 g slaniny
sůl
3 lžičky zakysané smetany na ozdobu
Na náplň:
150 g brynzy
80 g másla
1 lžička soli
½ lžičky pepře
Postup:
Brambory uvařte i se slupkou, nechte je trochu vychladnout a pak je oloupejte a nastrouhejte najemno.
Prosyjte si mouku a přidejte k ní 3 lžíce nastrouhaných brambor, vejce a sůl. Vypracujte do těsta. To by na konci nemělo lepit, v případě potřeby proto přidejte ještě trochu mouky. Těsto nechte půl hodiny odležet.
V misce smíchejte rozdrobenou brynzu, máslo a zbytek nastrouhaných brambor. Osolte a opepřete.Slaninu nakrájejte na malé kostičky a vyškvařte na pánvi dozlatova.
Nyní si těsto rozdělte na dvě poloviny a vyválejte z obou polovin tenkou placku. Pomoučněte je a začněte z nich vykrajovat tvořítkem, například na cukroví, nebo menší skleničkou větší kolečka.
Kolečka by měla být tak velká, aby se do nich vešla náplň a šla vám dobře překládat napůl. Do každého kolečka dejte přibližně jednu až jednu a půl lžičky brynzové náplně. Piroh přehněte napůl a okraje dobře utěsněte například vidličkou.
Přiveďte si v hrnci vodu k varu a osolte ji. Jakmile se začne vařit, vložte do ní opatrně pirohy. Jakmile vyplavou na hladinu, přibližně po 7 minutách, vytáhněte je z vody a polijte tukem z vypečené slaniny.
Pak je naservírujte na talíř, posypejte je opečenou slaninou a dozdobte zakysanou smetanou, případně můžete přidat čerstvé bylinky jako petrželku nebo kopr.
Náš tip pro lepší chuť
Dáváte přednost smaženým pirožkům? V tom případě je nevařte ve vodě, ale usmažte je na pánvi na slunečnicovém oleji. Budou krásně vláčné a křupavé, a navíc je budete moci konzumovat klidně i zastudena.