Tento tradiční americký pokrm, v angličtině nazývaný Hoppin’ John, se za oceánem podává jako vydatný oběd na Nový rok.
Podle legendy by vás mělo v následujícím roce čekat bohatství a prosperita. Proč to tedy nezkusit a nenahradit tradiční čočku tímto zajímavým zahraničním receptem?
Suroviny:
250 g suchých fazolí
200 g pikantní klobásy
1 cibule
2 stroužky česneku
1 zelená paprika
1 stonek řapíkatého celeru
600 ml kuřecího vývaru
1 bobkový list
1 lžička sušeného tymiánu
1 lžíčka mletého chilli
2 lžíce olivového oleje
jarní cibulka na ozdobu
200 g dlouhozrnné rýže
sůl
pepř
Krok za krokem:
1. Den předem namočte fazole do studené vody. Druhý den je propláchněte, vyměňte jim vodu a uvařte je doměkka. Pokud si chcete přípravu zjednodušit, můžete použít fazole z konzervy.
2. Ve velkém hrnci rozehřejte lžíci olivového oleje a ze všech stran na něm opečte na kolečka nakrájenou klobásu tak, aby pustila všechen tuk. Ten dodává výslednému pokrmu tu správnou pikantní chuť.
3. Cibuli, česnek, papriku a řapíkatý celer nakrájejte nadrobno a nasypejte k opečené klobáse. Promíchejte, přidejte bobkový list, sušený tymián a mleté chilli. Směs osolte, opepřete a za občasného míchání ji opékejte 10 minut.
4. Do hrnce nalijte kuřecí vývar a zahřívejte. Jakmile se začne vařit, stáhněte plamen na nižší stupeň, hrnec zakryjte poklicí a omáčku duste asi 20 minut. Pak dejte poklici stranou a dalších 10 minut vařte bez poklice. Zelenina i fazole by měly být zcela měkké.
5. Pokud vám v hrnci zbyla nějaká tekutina, odeberte ji naběračkou a dejte ji stranou. V jiném hrnci rozpalte lžíci olivového oleje, nasypejte do něj nepropláchnutou rýži a ze všech stran ji orestujte, dokud nezprůsvitní.
Zalijte ji tekutinou odebranou z omáčky a přidejte ještě trochu vody. Rýži uvařte doměkka podle návodu na obalu. Jakmile bude uvařená, pořádně ji načechrejte vidličkou.
6. Pokud je potřeba, rýži můžete ještě malinko osolit. Omáčku rozdělte do talířů, každou porci doplňte kopečkem vařené rýže a na závěr vše posypejte nadrobno nakrájenou jarní cibulkou. Pokrm bude ještě výraznější, pokud ho necháte den nebo dva uležet v lednici.
Kukuřičný chléb se sýrem
Chléb z kukuřičné mouky patří už po staletí mezi pilíře americké kuchyně. Dříve býval pokrmem chudých jižanských farmářů, dnes však existuje mnoho variant, které vylepšují původní recept přidáním dalších ingrediencí. Naservírujte si k novoročnímu obědu i tuto skvělou přílohu!
Suroviny:
1 hrnek hrubé kukuřičné mouky
1 hrnek hladké mouky
2 lžičky kypřicího prášku
1/2 lžičky jedlé sody
1 lžička soli
1 lžíce cukru
1 hrnek podmáslí
1/3 hrnku rozpuštěného másla
2 vejce
1 hrnek strouhaného cheddaru
2 jalapeños
máslo na vymazání formy
Jak na to?
V míse smíchejte kukuřičnou mouku, prosátou hladkou mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu, sůl a cukr. V druhé míse vyšlehejte podmáslí s rozpuštěným vychladlým máslem a vejcem do hladkého krému. Ten přilijte k suché směsi a vytvořte těsto.
Přimíchejte do něj asi 2/3 strouhaného sýra a jalapeños nakrájené na kolečka. Zapékací mísu nebo litinovou pánev vymažte ze všech stran máslem a nalijte do ní těsto. Jeho povrch posypejte zbytkem strouhaného cheddaru.
Pánev vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 20–25 minut, dokud špějle zapíchnutá do těsta nevyjde zcela suchá.
Chléb nechte několik minut odpočinout ve formě, poté ho překlopte na mřížku a nechte alespoň částečně vychladnout. Kukuřičný chléb se hodí jako příloha k masovým pokrmům, ale skvěle chutná i samotný.
Tip!
Do těsta můžete přidat 1 lžičku kurkumy pro barvu i lehce pikantní chuť chleba.
Fazolové ragú jsem ještě nikdy nezkoušela, ale podle toho receptu to vypadá docela jednoduše. Hlavně mi ale přijde skvělý ten chléb z kukuřičné mouky, už se těším, až ho vyzkouším.
Tohle pikantní fazolové ragú zní jako super náhrada za tradiční čočku na Nový rok. Určitě to zkusím, miluju americkou kuchyni a špetka ostré klobásy tomu dodá parádní chuť!