Bažant je z pernaté zvěře nejrozšířenější, má vynikající maso s jemným aroma. Rozhodně stojí za ochutnání.
Potřebujete:
✿ 1 bažanta
✿ 70 g slaniny
✿ 60 g másla
✿ 1 cibuli
✿ 4 kuličky pepře
✿ 3 kuličky nového koření
✿ vývar
✿ špetku tymiánu
✿ sůl
1. Očištěného bažanta opláchněte, uvnitř i na povrchu osolte. Tři čtvrtiny slaniny nakrájejte na klínky a prsa a stehna jimi prošpikujte. Poté bažanta svažte provázkem, aby se maso lépe propeklo.
2. V pekáčku nebo pánvi do trouby rozpusťte máslo, přidejte zbylou nakrájenou slaninu a nadrobno nasekanou cibuli a chvíli opékejte. Přidejte koření, na ně položte bažanta prsy dolů a trochu jej podlijte vývarem.
3. Poté dejte vše do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte asi 60 minut. Během pečení podlévejte výpekem. Poté bažanta otočte a pečte ještě dalších cca 30 minut doměkka.
Podávejte s grilovanou nebo pečenou zeleninou, bramborami, případně se zelím nebo s kompotem.