Hledáte inspiraci na neotřelý nedělní oběd? Připravte si kuře z jednoho hrnce.
Ingredience:
1 kg kuřecích paliček nebo kuřecích čtvrtek
3 řapíky rebarbory
3 lžíce klasické asijské sladkokyselé omáčky
3 lžíce protlaku
3 lžíce sójové omáčky
3 lžíce medu
0,5 sáčku grilovacího koření
4 stroužky česneku
1 lžička mleté skořice
sůl, pepř
čerstvý rozmarýn
Postup:
Rebarboru očistěte a nakrájejte na proužky, měly by být všechny zhruba stejně velké a tusté. Kuřecí špalíčky omyjte a vysušte kuchyňskou utěrkou. Osolte je a opepřete.
Smíchejte si v misce sójovou a sladkokyselou omáčku, protlak, med, prolisovaný česnek, skořici a grilovací koření. Velmi pečlivě promíchejte, aby se chutě co nejlépe spojily dohromady. Nechte chvíli odležet.
Do takto připravené marinády naložte jednotlivé kousky kuřete. Dejte je na dvě hodiny uležet do lednice. Nakonec kuře přendejte do hrnce, který lze následně umístit do trouby, přidejte rebarboru a rozmarýn.
Pokrm podlijte asi 2 dl vody, přiklopte ho pokličkou a dejte na 200 °C péct do trouby. Pečte přibližně 35 až 40 minut. Poté pokličku sejměte a pečte na 220 °C ještě asi 10 až 12 minut. Podávejte se šťouchanými bramborami nebo bramborovou kaší.
Mne se nkdy podaří uvařit něco dobrého, ale tohle vypadá nějak složitě. Ale recept se mi líbí, možná zkusím o víkendu. Kuře miluju a rebarbora je zajímavý nápad.