Díky zvláštnímu tvaru jsou velmi oblíbenou dekorací. Patizony jsou ale také plné vitamínů a minerálů. Specifické na patizonu je, že má velmi nízký obsah sodíku.
Proto je velmi dobrou složkou potravy pro lidi trpící srdečně-cévními problémy, nebo onemocněním ledvin.
Pro svůj velmi nízký obsah kalorií jsou pomocníkem při různých dietách. Díky minimálnímu obsahu sacharidů se doporučují také pro diabetiky. Vynikající jejich vlastností je to, že vůbec nenadýmají. Přitom pomáhají odstraňovat škodliviny ze střev.
Největší soupeř okurky
Patizonový disk se skládá z 90% z vody. Tím se stává největším konkurentem okurky. Pomáhá při problémech se slinivkou břišní a působí močopudně. Může pomoci od potíží způsobených revmatismem, nebo dnou. Má velmi všestranné využití v kuchyni. Konzumují se větší, ale i úplně malé patizony, syrové i tepelně upravené.
Připravují se na mnoho způsobů – dušení, zapékání, můžeme je smažit, plnit masem, přidávat do polévek. Jelikož je patizon velmi rychle měkký, hodí se na přípravu různých minutek.
Zajímavým způsobem využití je nakládání do sladkokyselých nálevů, podobně jako se nakládají okurky.