Tuto báječnou paštiku je dobré připravit den předem. Vydrží ostatně v ledničce i několik dní.
Ingredience:
500 g jater, např. drůbeží
200 g másla
2 ks šalotky
2 stroužky česneku
pár snítek tymiánu
2 lžíce naloženého zeleného pepře
4 lžíce brandy
4 lžíce smetany ke šlehání
sůl a pepř
Postup:
Játra očistěte a nakrájejte. Na lžíci másla zesklovaťte nakrájené šalotky, přidejte celé snítky tymiánu a ke konci posekaný česnek. Nechte rozvonět a přihoďte játra. Orestujte je tak, aby uvnitř zůstala trochu růžová. Nakonec vlijte brandy a nechte skoro odpařit.
Vyjměte tymián a směs přendejte do mixéru. Přilijte smetanu, přidejte pokrájené povolené máslo, sůl, mletý černý pepř, a pokud chcete zelený pepř posekaný, tak přidejte i ten. Vše umixujte dohladka.
Paštiku přendejte do vhodných nádobek, uhlaďte, ozdobte snítkami tymiánu, červeným a zeleným pepřem a zalijte rozpuštěným máslem nebo sádlem. Nechte ztuhnout v lednici.
Něco navíc
Milovníci sladkého si na krajíc chleba či housku s paštikou mohou přidat také trochu brusinkové marmelády. Taková kombinace je totiž výtečná.