Ve trávě už rozkvétají první zlatá sluníčka pampelišek čili smetánky lékařské. Tento otravný a obtížný plevel je ve skutečnosti jednou z nejužitečnějších léčivých bylin.
Jak působí?
Podporuje funkci žlučníku a jater, což oceníme po těžkém jídle plném tuků. Rozpouští ledvinové i močové kameny, snižuje hladinu krevního cukru i cholesterolu. Působí také jako výrazné antirevmatikum.
Je prokázán její vliv na vstřebávání otoků nejrůznějšího původu. Pomáhá snižovat i převahu estrogenů při endometrióze a tlumí bolesti prsou při menstruaci.
Elixír zdraví
Při vnějším i vnitřním užití účinkuje na kožní nemoci a šťáva z pampelišek se užívá proti pihám a žlutým skvrnám na kůži.
Příznivě ovlivňuje funkci žaludku, slinivky, střev, ledvin i krvetvorných orgánů. Lze ji použít při léčbě močových kamenů, snižuje hladinu krevního cukru, zabraňuje degeneraci kostí a chrupavek, harmonizuje lymfatické žlázy. Snižuje krevní tlak, regeneruje trávicí soustavu, zklidňuje a omlazuje pleť.
Pochutnejte si na listech i na kořenu
Pampelišku bychom měli na jaře rozhodně ochutnat. V kuchyni se používají květy, listy i kořeny. Kořen sbíráme nejlépe před rozkvětem rostliny (březen až duben), listy od dubna do září. Pampeliška chutná podobně jako čekanka mírně nahořkle.
Rostlina je kromě vitamínů A, B, C a D zdrojem betakarotenu, křemíku, draslíku, vápníku, železa a dalších minerálních látek. Nevyvolává žádné závažnější vedlejší účinky. Při předávkování nebo spíš alergii se může objevit vyrážka, nevolnosti nebo průjem. Potom je třeba ji vysadit.