Pro naše babičky byla významnou bylinkou, která léčila choroby žlučníku a jater. Její listy se používaly při zadržování tekutin poruchách močového traktu.
Když denně sníme 6 stvolů pampelišky v syrovém stavu, rychle pomáhají při zánětu jater. Pomáhají i při cukrovce. Cukrovkáři by denně měli sníst až 10 stvolů, po celý čas, kdy pampeliška kvete.
Stvoly se nejprve umyjí i s květy, až potom se květy odstraní a stvoly se pomalu žvýkají – mají hořkou chuť.Stvoly pomohou rozpustit žlučníkové kameny, regulují činnost jater a žlučníku. Mléko z pampelišek se doporučovalo proti pihám a k léčbě očních zánětů.
Oblíbené byly zejména jarní bylinné kúry. Močopudné účinky vedou k redukci hmotnosti.Pampeliška tedy podporuje hubnutí. Léčba pampeliškovými extrakty pomáhá ničit rakovinné buňky, zejména u nádoru prsu a rakoviny vaječníků.
Využijte ji v kuchyni
Ze Smetánky lékařské se dá připravit řada pochutin. Hustý sirup s vůní pampelišek je ideální při chřipce a nachlazení. Navíc má báječnou chuť, která skvěle doplní bylinkové čaje i nejrůznější sladké dobroty.
Pampeliškové víno vyrobíte pomocí kvasnic, pampelišek, citronu, cukru a vody.Podobnou službu vám udělá i kombinace silného pampeliškového odvaru s alkoholem (s vodkou či slivovicí).
Pampeliškový špenát si vyrobíte z mladých lístků pampelišek, které podusíte s česnekem na způsob špenátu.Usušený pampeliškový kořen lze umlít stejně jako kávová zrna a po zalití horkou vodou podávat jako bezkofeinový nápoj. Skvělý je také pampeliškový salát.
Prakticky tam, kde dáváte rukolu, můžete směle použít pampelišku.A jestli už jste sklizeň mladých listů nestihli a máte smetánky na vlastním pozemku, přikryjte několik rostlinek hrncem, ať k nim po několik dnů nejde světlo. Pampeliškové listy tak zbělají a ztratí většinu své hořkosti.
.