Jde o nejběžnější zažívací problém, který vás může potrápit v každém věku. Máme pro vás tipy, jak s ním účinně bojovat a zvítězit.
Jestliže nefunguje správná záklopka, která odděluje jícen od žaludku, dochází k průniku šťáv s natrávenou potravou zpět do jícnu (reflux). Výsledkem je nepříjemné pálení. To může provázet nevolnost, říhání, nadýmání i hořká chuť v ústech.
Mnoho lidí problém ignoruje, ale ten může vést až k žaludečním vředům nebo rakovině.
Špatné návyky
Dejte sbohem ranní kávě s cigaretou. To velice překyseluje žaludek. Jezte pravidelně, v menších dávkách, a potravu pečlivě přežvykujte. Omezte tučné a nepřejídejte se. Vyhněte se pálivému a přesolenému.
Vhodné potraviny
Zařaďte do jídelníčku potraviny, které naopak žaludeční sliznici uklidní a neutralizují překyselené prostředí ve střevech. Patří mezi ně celer nebo zázvor. Hotovou spásou je jedlá soda, kterou používaly na pálení žáhy i naše babičky. Špetku sody smíchejte s vodou, můžete přidat i pár kapek citronové šťávy.
Cestou bylinek
Není nic jednoduššího než vyrazit ve správnou dobu na bylinky. Mezi ty, které vám pomohou, patří pampeliška, pelyněk, šalvěj nebo listy maliníku. Stačí připravit jednoduchý odvar a popíjet ho v průběhu dne.
Mátu nebo bazalku, které jsou také účinné, můžete pěstovat kdykoli v průběhu roku i na okenním parapetu.
Jablečný ocet
Surovina za pár korun, která dokáže divy. Do velké sklenice nalejte vodu, přidejte lžíci octa, lžíci medu a zamíchejte. Tento nápoj můžete popíjet preventivně každý den. Navíc ve vedrech osvěží a zažene chuť na jídlo. Doporučuje se totiž i při redukční dietě. Také snižuje cholesterol a krevní tlak.
Obyčejná, nebo kokosová voda?
Konzumace teplé vody dokáže tlumit bolest. Existujte na to řada studií a s tímto názorem souzní i čínská medicína. Stačí, když bude mít voda 40 stupňů, a uvidíte, že vám přinese úlevu během několika minut. Kokosová voda zase neutralizuje kyselost a dodá tělu minerály.
Rýže a mandle
Pokud bolest není tak silná, aby přebila pocit hladu, doporučuje se konzumovat bílou rýži, ideálně rozvařenou. Čím více se totiž rýže povaří, tím více se z ní uvolňuje škrob, který pak absorbuje přebytečné žaludeční šťávy.
Někomu mohou ulevit i mandle. Je potřeba je co nejvíc rozkousat, aby se z nich uvolnil mandlový tuk. Ten neutralizuje žaludeční kyseliny.
Kmín a voda z brambor
Na pálení žáhy se také doporučuje rozkousat trochu kmínu nebo přežvykovat lékořici. Někdy pomůže i obyčejná voda z brambor.