Většina výživových doporučení dnes zahrnuje jídelníček bohatý na vlákninu, včetně ovoce. Ovoce je totiž hodně zdravé, obsahuje antioxidanty a působí protizánětlivě. Také zlepšuje funkce tepen a snižuje riziko rakoviny.
Někteří odborníci ze zdravotnictví však mají obavy z cukru přítomného v ovoci, proto doporučují příjem ovoce omezit. Je to však potřeba?
Byl proveden test, kdy byli diabetici náhodně rozděleni do dvou skupin. Jedna měla za úkol jíst nejméně dva kusy ovoce denně a druhá maximálně dva kusy ovoce denně.
Druhá skupina skutečně snížila svůj příjem ovoce, ale nemělo to žádný příznivý vliv na projevy cukrovky nebo tělesnou váhu. Lidé s cukrovkou 2. typu proto nemusejí svůj příjem ovoce omezovat.
Některé další nové vědecké studie také ukázaly, že fruktóza z ovoce může naopak pomoci s ovládáním hladin krevního cukru. Když si tedy dáte ovoce s každým jídlem, hladina cukru v krvi se sníží.