Když příroda v zimě přivře svou kuchyni, je pak na nás, abychom zvířátkům přilepšili ze svého. Krmítko pro ptáčky může mít za oknem každý až do jara.
Ptačí cukroví
Krok za krokem
1 Budete potřebovat formičky na medvědí tlapky nebo pudink, hovězí lůj a různou směs semen. Ptáci mají nejraději slunečnicová, lněná a konopná semínka, dále mák, proso či ořechy.
2 Hovězí lůj rozpusťte na plotně a do tekutého nasypte větší množství semenné směsi.
3 Do formiček vložte svázaný provázek jako oko na zavěšení uzlem dovnitř, aby lépe držel. Pak ho zalijte lojem se semeny a nechte ztuhnout.
4 Hovězí lůj má vyšší stupeň tání, tuhne rychleji než vepřový. Slunečnicová semínka použijte loupaná. Ptáčci budou mít celou zimu dostatek minerálů a vitaminů.
Prostřeno v dýni
Stačí vám dýně a provázek. Dýni rozřízněte v půlce a vydlabejte. Provázky provlékněte tykví aspoň ze tří stran, aby se nepřevrhla, až si na ni ptáček sedne. Naplňte ji zobem a zavěste.
Překvapení v tunelu
Připravte si plechovku, natřete ji a nechte uschnout. Do okrajů dna prorazte proti sobě dva otvory. Plechovkou a horním otvorem provlékněte stuhu na zavěšení, dolním otvorem veďte dřívko coby bidýlko.
Otevřená spižírna
Do stěny plastové lahve vyvrtejte naproti sobě dva otvory, kterými protáhněte dřívko jako bidýlko. Větší otvory udělejte i u dna, kde provlečete velkou vařečku. Její plocha bude sloužit jako stále plná miska.
Pšeničné kroužky
Nachystejte si ruličky od toaletního papíru, směs pro ptactvo a provázek. Ruličkami protáhněte provázek. Dále je potřete silnou vrstvou medu, arašídového másla nebo sádla a obalte v misce s ptačím zobem.
Zrní o páté
Naaranžujte si hrníček s podšálkem na okenní parapet nebo třeba před dveře a přilepte lepidlem na porcelán. Můžete ho postavit také za okno nebo zavěsit mezi stromy. Pak už může hostina začít.