Nejde o polévku v tradičním smyslu slova. Gazpacho (gaspačo) si vychutnávají Španělé v horkých letních dnech, kdy příjemně osvěží.
Suroviny:
4 velká zralá rajčata
1 červená paprika
4 stroužky česneku
1 lžička cukru krupice
120 ml červeného vína
olivový olej S citronová šťáva
špetka chilli, sůl
2 lžíce černých oliv bez pecek
1 salátová okurka
Postup:
Rajčata spařte a velmi pečlivě oloupejte. Papriku si nakrájejte na menší kousky, stejně tak česnek. Vše vhoďte do mixéru a přidejte cukr, citronovou šťávu, chilli a trochu oleje.
Rozmixujte dohladka. Do polévky přidejte nadrobno nakrájenou okurku, olivy nakrájené na kolečka. Polévku dejte vychladit, nechceme ji vlažnou, ale studenou. Podávejte s čerstvou bylinkou.
• Náš tip: Je příjemně pikantní a chutná báječně. Hodí se i jako pohoštění na oslavu.