Levandule chuť ostružin ještě vylepší, zjemní a džem krásně ovoní.
Potřebujete:
✿ 500 g ostružin
✿ 200 g třtinového cukru
✿ 1 citron
✿ 4 snítky levandule
✿ 2 lžičky ovocného pektinu
Postup
1) Ostružiny pečlivě omyjte a rozmixujte s polovinou cukru. Pokud nechcete mít v džemu zrníčka, rozmixované ostružiny ještě propasírujte přes síto.
2) Ostružiny s cukrem vložte do hrnce a přiveďte k varu. Poté přidejte zbývající cukr, levanduli a šťávu z citronu. Na mírném plameni nechte chvilku povařit, do té doby, než se cukr rozpustí.
Potom přidejte ovocný pektin smíchaný se lžící cukru a důkladně ho rozmíchejte. Nechte ještě 5–10 minut mírně povařit.
3) Na studený talíř kápněte trochu horkého džemu, nechte ho vychladnout, a pokud po talíři nestéká, je džem hotový. Pokud se vám zdá řídký, přidejte ještě špetku pektinu.
Hotový horký džem nalijte do čistých sklenic, zavíčkujte je a obraťte na 15 minut dnem vzhůru.