Ostružiny můžete nakombinovat s jiným lesním ovocem, ale například také se zahradními malinami, jejichž úroda právě vrcholí. Pro intenzivnější chuť můžete přidat nastrouhanou citronovou kůru, vanilku, případně také tymián.
Ingredience: Na 6 skleniček
1500 g ostružin
500 g krupicového cukru
2 lžíce citronové šťávy
Postup:
Ostružiny opláchněte vodou, důkladně rozmačkejte a poté je zasypte cukrem. Důkladně vše promíchejte a nechte v klidu stát přes noc. Následně přidejte citronovou šťávu a směs vařte na mírném ohni přibližně 20 minut.
Poté zkuste kápnout trochu směsi na talířek. Pokud vzápětí zhoustne, můžete džem začít bez otálení rozdělovat do vypláchnutých skleniček. Pevně je zavíčkujte. Otočte je dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Doba přípravy: 60 min
Cena za porci: 30 Kč