Pikantní polévka s krevetami a rajčaty je jedním z nejpopulárnějších thajských jídel.
Suroviny na 4 porce – 350 g čerstvých krevet – 800 g rajčat – 4 stroužky česneku – hrst čerstvého koriandru – 1 hřebíček – 6 kuliček pepře – 2 šalotky – 3 chilli papričky – 3 kuličky koriandru – 1 lžička ústřicové omáčky – 400 ml zeleninového vývaru – sůl – olej
Postup
1. Rajčata omyjte a nakrájejte na kostky. Krevety očistěte a vyloupejte. Chilli papričky nakrájejte najemno. Šalotku a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Na pánvi nasucho opražte celý pepř, koriandr a hřebíček.
2. V mixéru promixujte rajčata a polovinu krevet. V hrnci na oleji zpěňte šalotku, česnek a chilli papričky. Přidejte rajčatovou směs, podlijte vývarem a vařte 25 až 30 minut.
3. Polévku přeceďte, prolisujte přes síto a přiveďte k varu. Ochuťte ústřicovou omáčkou a přisolte. Nakonec do polévky vložte zbylé krevety, krátce povařte a vmíchejte nasekaný koriandr.