Suroviny: 350 g hladké mouky 150 g cukru moučka 120 g vlašských ořechů 250 g másla kakao (nemusí být) Krém: 100 g másla 100 g cukru moučka 40 g vlašských ořechů kakao (nemusí být)
Postup: Mouku a cukr prosejeme na vál.
Přisypeme namleté vlašské ořechy a přidáme na plátky nakrájené máslo. Pokud chceme, aby ořechy byly tmavé, přidáme dvě lžíce kvalitního kakaa. Špičkami prstů zpracujeme těsto do pomyslné drobenky a poté ho spojíme pomocí hrany dlaně.
Vytvoříme kouli a zabalíme ji do 2 vrstev potravinové fólie. Takto připravené těsto by mělo odpočívat v lednici minimálně 2 hodiny, nejlépe však přes noc. Troubu předehřejeme na 160 stupňů. Těsto napěchujte do formiček na ořechy.
Nezapomeneme nechat prohlubeň na krém. Pečeme v troubě asi 8 minut. Hotové ještě zatepla vyklepneme z formiček, necháme zchladnout a plníme krémem. Jsou ihned měkké, tudíž je nemusíme nechávat odležet. Máslo pokojové teploty mixujeme samotné, dokud nenabude na objemu.
Bude krásně nadýchané a světlé. Do másla pak přidáme cukr podle chuti a ořechy. Pokud máme světlé ořechy, hodí se tmavý krém. Přidáme tedy 4 lžíce kvalitního kakaa a promícháme, dokud nebude krém hezky zabarvený.
Krém naneseme pomocí nože do ořechů.