Když kuře postavíte na plechovku s pivem, bude maso krásně šťavnaté a od rozpálené plechovky propečené i zevnitř.
Ingredience: 1 kuře (2,5 kg), 65 g mořské soli, 500 ml piva v plechu
Marináda: 2 špetky sušené cibule a česneku, 1 špetka směsi koření chilli con carne, 1 špetka mletého černého pepře
Postup: Očištěné kuře osolte, přikryjte mikrotenovou fólií a dejte na dvě hodiny do lednice. Ingredience na marinádu smíchejte dohromady v malé misce. Kuře zvenčí i zevnitř dobře opláchněte studenou vodou a osušte.
Pak ho celé potřete marinádou. Konce křidélek umístěte tak, aby byly za kuřecím hřbetem. Před grilováním nechte kuře stát v pokojové teplotě 20–30 minut.
Otevřete plechovku s pivem a polovinu vylejte. Do horní části plechovky udělejte dva otvory. Plechovku položte na pevnou podložku a kuře na ni postavte tak, že v něm zmizí.
Kuře dejte na gril a umístěte ho tak, aby „stálo“ na svých nohách a plechovce jako na pomyslné trojnožce.
Kuře grilujte na nepřímém středním žáru 75–90 minut pod zavřeným krytem, dokud šťáva, která z něj uniká, nebude čirá. Kuře i s plechovkou (pozor, pivo v ní bude velice horké) pak opatrně sundejte z grilu.