Moudří Číňané už od pradávna znali léčivé účinky čajových lístků. Proto je používali jako osvědčený lék na posílení organismu, zlepšení nálady, zbystření zraku, proti bolestem hlavy i na revmatismus.
Vznikl vlastně náhodou
Jedním z druhů čajů, které mají svou vlast v Číně, je právě ten nejvzácnější, bílý čaj.
Je samozřejmé, že za vznikem tak výjimečného nápoje musí stát poutavá legenda. Ta říká, že už před pěti tisíci lety žil ve starověké Číně moudrý císař Šen Nung.
Protože během jeho panování měli poddaní vážný problém s kvalitou vody, tak jim nařídil, že si ji před použitím musí převařovat.
Jenže jednoho dne zanesl vítr do nádoby s vroucí vodou mladé lístky a pupeny čajovníku. Vznikl tak nápoj, který měl nezvykle lahodnou chuť, a jehož obliba přetrvala do dnešní doby.
Čaj jenom pro bohaté
Protože má bílý čaj snad nejsložitější výrobní proces ze všech známých druhů čajů, mohli si ho dříve mohli dopřát jen majetní jedinci.
Bílý čaj se totiž zpracovává z prvních, ještě nerozvinutých lístků rostliny Camellia sinensis, které se ručně sbírají na počátku vegetačního období, tedy během přelomu března a dubna.
Jsou to vlastně mladé pupeny, které jsou pokryty jemnými stříbřitě bílými chloupky.
Lahodný poklad z Číny
Když jsou pupeny sebrány, nechávají se zavadnout a teprve poak se za pomoci slunečních paprsků suší. Protože se pupeny už dále nepraží ani nefermentují, uchovávají si i nadále svoje typické aroma, které je odlišné od ostatních druhů čajů.
Právě toto šetrné zpracování zaručuje, že si bílý čaj udržuje téměř stejně vysokou koncentraci prospěšných látek, jako mají čerstvé čajové lístky.
I když je dnes bílý čaj známý po celém světě, pěstuje se výhradně na úrodných svazích Číny, Srí Lanky a Japonska.
Stačí si vybrat
Vy si dnes můžete bílý čaj koupit v mnoha různých variantách, které se od sebe navzájem liší nejen chutí, ale i kvalitou a cenou.
Ten nejlepší je prý z odrůdy Yin Zhen. Ovšem i ostatní dostupné druhy lze stále zařadit mezi kvalitní čaje. Ten správně uvařený poznáte podle toho, že má velmi světlou, pouze lehce nazlátlou barvu, lehkou a příjemnou vůni a jemnou a nasládlou chuť.
.