Pokrm z dob rakousko-uherské monarchie je u našich rakouských sousedů dodnes považován za klenot.
Příprava: 50 minut + kynutí
Náročnost: ● ● ● ● ●
Cena za porci: 10 Kč
Suroviny na 6 porcí:
● 300 g hladké mouky
● 15 g droždí
● 150 ml mléka
● 30 g cukru krupice
● 1 vejce
● špetka soli
● 250 g povidel
● mletý mák a moučkový cukr
Na omáčku
● vanilkový pudink
● mléko a cukr podle potřeby
Postup:
1. Rozdrobené droždí vmíchejte do vlažného mléka, přidejte trochu cukru a nechte vzejít kvásek.
2. Rozpuštěné máslo promíchejte s moukou, vejcem, cukrem, solí a kváskem. Vypracujte těsto. Vyválejte ho do válečku a nakrájejte na 6 dílů. Na každý dejte lžíci povidel a vytvarujte velký knedlík.
3. Nechte 30 minut kynout.
4. Knedlíky vařte postupně asi 10 minut.
5. Uvařte klasický pudink.
Knedlíky podávejte s vanilkovým pudinkem a posypané mákem s cukrem.