Chutná skvěle i s jablky, meruňkami či broskvemi. Jako rychlejší variantu na jeho přípravu můžete použít i hotové listové těsto.
Ingredience na 1 kulatou formu:
Na těsto:
● 200 g hladké mouky
● 1 žloutek
● 100 g másla
● 70 g cukru
● 1 lžička nastrouhané citronové kůry
Na dohotovení:
● miska švestek
● 1 lžička mleté skořice
● 5 lžic třtinového cukru
● 2 lžíce másla
Postup:
Do mísy nasypte mouku, smíchejte s cukrem, kůrou a přidejte máslo i žloutek. Vypracujte těsto a dejte ho do chladu. Vypeckujte švestky. V pánvi nechte rozpustit máslo. Přidejte švestky a opečte je. Vmíchejte cukr, skořici a švestky nechte zkaramelizovat. Formu na koláč vyložte pečicím papírem.
Pak na dno formy vyskládejte švestky řezem dolů. Přilejte karamel z pánve. Těsto vyválejte a položte na švestky. Okraje těsta zahněte dovnitř. Koláč pečte v troubě na 190 0C 20–25 min. Poté jej překryjte talířem a překlopte ho.
Příprava: 60 min
Cena za porci: 12 Kč