Obrácený koláč je klasikou francouzské podzimní kuchyně. Peče se tak, že do formy nejdřív přijde ovoce a potom teprve těsto. Místo jablek můžete použít také hrušky.
Potřebujete:
✿ 6–8 jablek
✿ 80 g cukru moučky
✿ 200 g hladké mouky
✿ 300 g másla
✿ špetku soli
✿ 1 žloutek
✿ 50 ml vody
1. Zhruba 100 g másla nakrájejte na malé kousky a prsty promněte s moukou a solí, dokud se nespojí ve velmi malé hrudky.
Přidejte žloutek a vodu a zpracujte na válu v hladké jemné těsto. Těsto zabalte do fólie a nechte alespoň hodinu odležet.
2. Jablka oloupejte a nakrájejte na šestiny, vykrojte stopky a jadřince. Do pánve vsypte cukr a za stálého míchání ho nechte zkaramelizovat.
Pak přidejte zbylé máslo a nechte provařit, dokud se karamel nespojí. Přidejte jablka a promíchejte.
3. Do hlubší koláčové formy naskládejte jablka smíchaná s karamelem. Z připraveného těsta vyválejte plát, zakryjte jím jablka a okraje těsta vtlačte po obvodu formy.
Pečte v troubě při 180°C asi 40 minut. Před vyklopením z formy nechte asi 5 min stát.
Já mám ráda klasické jablkovej koláč, ale tenhle obrácený zní taky dobře. Moc díky za recept!
Musím říct, že tenhle koláč mi připomíná dětství. Určitě ho zkusím s hruškama!
Tento recept vypadá fakt skvěle! Miluju jablka a určitě to zkusim. Díky za tip!