Máte doma hodně paprik a nevíte, co s nimi? Tak si s námi připravte víkendový oběd, po kterém se jen zapráší!
Ingredience:
5 plátků toastového chleba
100 ml mléka
2 cibule
500 g rajčat
500 g hovězího mletého masa
1 vejce
8 paprik zelených/žlutých
2 lžíce oleje
2 lžičky sladké papriky
koření (bobkový list, kuličky pepře, nové koření)
3 lžíce hladké mouky
200 ml zakysané smetany
pepř a sůl
Postup:
Toustový chleba nakrájejte na kostičky, dejte ho do mísy a pokropte mlékem. Nastrouhejte cibuli na hrubém struhadle. Na omáčku si předem najemno nakrájejte druhou cibuli. Z rajčat vykrojte zelené části u stopky a rajská jablíčka pokrájejte na kostky.
Do mísy k navlhčenému chlebu přidejte mleté maso, strouhanou cibuli a rozklepněte vejce. Osolte a opepřete podle chuti. Dobře promíchejte rukama nebo i v kuchyňském robotu pomocí sekacího nástavce.
Pokud je směs příliš řídká a protéká vám mezi prsty, zahustěte ji strouhankou, tuhou zase naředíte mlékem.
Z paprik vyřízněte stopku a opatrně vyjměte semeník i bílá žebra tak, abyste neporušili zbytek papriky. Větší otvor znamená snadnější čištění vnitřku, ale zase uvnitř hůře drží mleté maso.
Naplňte papriky masovou směsí, hmotu uvnitř jemně upěchujte tak, abyste vyplnili dutiny.
V hrnci na oleji opékejte cibuli nakrájenou na kostičky asi 4 minuty dosklovita. Zaprašte sladkou paprikou, zamíchejte a ihned zalijte 600 ml vody. Přidejte divoké koření a přiveďte k varu. Do vroucího základu vložte naplněné papriky.
K paprikám přidejte předem nakrájená rajčata. Osolte, přiklopte a zvolna duste asi půl hodiny, až je maso hotové. Papriky opatrně vyjměte a dejte stranou. Mouku dobře rozmíchejte v zakysané smetaně a za stálého míchání přidejte do omáčky.
Vařte 3 minuty. Pak propasírujte přes cedník. Ochutnejte, případně dosolte. Omáčka by měla být řidší, proto ji případně rozřeďte horkou vodou. Vložte zpět papriky a už jen krátce prohřejte.
Pro dospělé:
Pokud nepřipravujete papriky pro děti, okořeňte omáčku mletým chilli nebo oblíbenou chilli pastou. Omáčka dostane ten správný říz.