Suroviny na 4 porce:
500 g kysaného zelí
500 g uzeného masa (nebo klobásy)
400–500 g zakysané smetany
800 g nastrouhaných syrových brambor
polohrubá mouka
2 cibule
olej
sůl
Postup:
Zelí propláchneme, podlijeme trochu vodou a udusíme doměkka. Pak scedíme. Uzené nakrájíme na kostičky. Pokrájenou cibuli osmažíme do zesklovatění, přidáme k ní uzené a společně smažíme do zezlátnutí cibule. Do hrnce dáme vařit osolenou vodu.
Syrové brambory oloupeme a nastrouháme, přidáme špetku soli a zahustíme moukou, až vznikne řidší těsto. Z něj buď přes síto na halušky, nebo lžičkou oddělujeme do vroucí vody halušky. Lžící je opatrně odškrábneme ode dna. Až vyplavou, jsou halušky hotové. Okapané zelí promícháme s uzeným, smetanou a nakonec vmícháme scezené halušky.