Tato nepečená dobrota patří mezi tradiční kanadské moučníky. Velkou popularitu si získala na výstavě Expo 86, která se konala v kanadském Vancouveru a kde tyto nepečené řezy byly podávány strávníkům z celého světa.
Díky tomu se jejich sláva rozšířila nejen do sousedních Spojených států, ale i do Evropy. Křupavý sušenkový základ doplněný jemným krémem a tlustou vrstvou čokolády si zamilujete!
Suroviny:
Na základ:
125 g celozrnných sušenek
120 g másla
50 g třtinového cukru
80 g kakaa
1 vejce
70 g strouhaného kokosu
70 g mandlí
Na krém:
250 g cukru
120 g másla
3 lžíce pudinkového prášku
50 ml smetany ke šlehání
Na polevu:
100 g hořké čokolády
1 lžíce másla
Krok za krokem:
1. Začněte přípravou sušenkového korpusu. Ve vodní lázni rozpusťte máslo, poté ho dejte stranou a nechte vychladnout.
Následně do něj přimíchejte nadrcené sušenky, kokos, kakao, cukr a nahrubo namleté mandle. Dobře vše promíchejte a na závěr do základu zapracujte vejce.
2. Čtvercový pekáček nebo kulatou dortovou formu vyložte pečicím papírem, vložte do něj těsto a rukama ho co nejvíce upěchujte. Pekáček s první vrstvou vložte asi na 15 minut do lednice.
3. Do misky nasypejte pudinkový prášek a cukr. Přilijte smetanu a promíchejte. Poté za stálého šlehání přilévejte rozpuštěné vychlazené máslo, dokud nezískáte hladký a nadýchaný krém.
Ten rozprostřete na sušenkový základ a po celé ploše ho uhlaďte kuchyňskou stěrkou. Pekáček vraťte asi na 20 minut do lednice, aby krém ztuhl.
4. Pusťte se do přípravy čokoládové polevy. Kvalitní hořkou čokoládu zahřívejte ve vodní lázni, a jakmile se rozpustí, přimíchejte do ní lžíci studeného másla.
Jelikož by poleva při nalévání na studený krém neměla být horká, nechte ji ještě asi 25 minut odpočinout při pokojové teplotě, aby se vychladila.
5. Téměř studenou čokoládu ještě jednou promíchejte metlou, nalijte ji na pudinkový krém a dobře uhlaďte. Dezert nechte před nakrojením chladit v lednici asi 2 hodiny nebo 20 minut v mrazáku.
6. Nůž před krájením krátce namočte do vroucí vody a utřete ho do papírové utěrky. Řez tak zůstane hladký a čistý, a dezert tak bude dokonalý nejen po chuťové stránce, ale i po té vzhledové. Čokoládové řezy uchovávejte v chladu.
Máslové košíčky s pekanovými ořechy
Tyto plněné máslové košíčky mají v Kanadě dlouhou tradici. Byly inspirovány klasickými francouzskými tartaletkami, ovšem žloutková náplň byla nahrazena surovinou, která patří mezi základy kanadské kuchyně, tedy javorovým sirupem.
Suroviny:
250 g hladké mouky
40 g moučkového cukru
120 g másla
1 vejce
špetka soli
Na náplň:
2 vejce
150 g třtinového cukru
2 lžíce javorového sirupu
2 lžíce smetany
100 g pekanových ořechů
½ lžičky skořice
Jak na to?
Ve velké míse promíchejte hladkou mouku s moučkovým cukrem a solí. Poté přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a celé vejce. Rukama vypracujte hladké a nelepivé těsto.
Pokud se vám bude zdát příliš tuhé, přidejte lžíci ledové vody. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte ho 2 hodiny odležet v lednici.
Plech na muffiny vymažte máslem, do každého otvoru vložte kousek těsta a prsty ho roztáhněte do tvaru košíčku.
Asi 2/3 pekanových ořechů nasekejte nahrubo a zbytek dejte stranou. Na náplň promíchejte vejce s třtinovým cukrem, skořicí, smetanou a javorovým sirupem.
Na dno každého košíčku nasypejte trochu sekaných ořechů, zalijte je vaječnou směsí a ozdobte celým ořechem. Plech s košíčky vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte je asi 20 minut.
No hele, tadyty čokoládový řezy vypadaj fakt luxusně. Musim říct, že sušenkovej základ s kokosem a mandlí může bejt fakt něco! Určitě zkusim.
Tyhle nepečené čokoládové řezy vypadají báječně! Už jen ta kombinace surovin mě nadchla. Myslím, že se pustím do jejich přípravy, jakmile budu mít chvíli volna.