Křenovou placku jako součást léčby revmatismu doporučoval například slavný léčitel páter Ferda ze Sušice.
• Pokud se budete chtít pustit do její přípravy, smíchejte jeden díl nastrouhaného křenu a 2 díly jemně nastrouhaných syrových brambor.
• Vše vložte do gázy. Postižené místo nejprve pomažte sádlem a pak přiložte placku. U citlivých osob může křen způsobit puchýřky, proto doporučujeme provést test na malém kousku kůže.
• Vyzkoušet můžete i křenové mazání na bolavé klouby.
• Smíchejte 4 lžíce čerstvě nastrouhaného kořene křenu a 4 lžíce tvarohu.
• Tuto pastu pak naneste na bolavá místa asi v půlcentimetrové vrstvě a přikryjte potravinovou fólií. Nechte 10 minut působit, pak dobře umyjte.Tento postup prováděje po dobu 10 dní. Štiplavý křen kupodivu zabírá i na bolest hlavy.
Pokud vás přepadne migréna, nastrouhejte si 3 lžíce křenu a ty pak smíchejte se 3 lžícemi vody. Hotovou směs zabalte do čisté utěrky a přiložte na týl.
Vše nechte 10 minut působit.
• Nastrouhaný křen smíchaný s medem podporuje trávení a prokrvuje tkáně. Pozor si musejí dávat lidé s onemocněním žaludku, pro ně není křen vhodný.
• Aby se uchovala jeho typická štiplavost a ostrá chuť, křen se nesmí dlouho vařit.
NIC SE NESMÍ PŘEHÁNĚT
Ať už si budete na křenu pochutnávat, nebo ho využijete v domácí lékárničce, vždy musíte mít na paměti, že i tady platí ono známé „všeho s mírou“.
Nadměrná konzumace křenu může způsobit podráždění žaludku, střev i ledvin.Než si na tělo přiložíte křenovou placku, vyzkoušejte reakci na malém kousku kůže.