Boršč vás pokaždé dokáže překvapit libou nuancí v chuti, což ocení především fajnšmekři.
Ingredience: 500 g hovězího masa na polévku, 500 g nasekaných hovězích kostí, 2 bobkové listy, 4 větší brambory, 4 střední červené řepy, 2 mrkve, 300 g kysaného zelí, 1 cibule, 4 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, 2 lžíce rajského protlaku, 6 kuliček celého pepře, 1 lžíce nasekaného kopru, 1 lžíce nasekané petrželky, sůl, drcený pepř
Postup: Maso a kosti dobře omyjeme ve studené vodě, vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou, osolíme a dáme vařit asi tak na 2 hodiny.
Několikrát v době vaření musíme sebrat pěnu. Před koncem vaření přidáme celý pepř a bobkové listy. Uvařené maso vyjmeme, vývar přecedíme a dáme zpět na plotnu. Maso nakrájíme a vrátíme do vývaru. Brambory nakrájíme na malé kostky a dáme do vývaru.
Po 15 minutách přidáme zelí nakrájené na kousky a necháme probublávat. Cibuli nakrájíme nadrobno, na pánvi ji osmažíme dozlatova, přidáme mrkev na kostičky, červenou řepu oškrábeme a nastrouháme nahrubo a trochu směs osmahneme.
Přilijeme trochu vývaru, protlak, okořeníme a dusíme doměkka. Po změknutí řepy celý obsah pánve přendáme do hrnce a už jen velice krátce povaříme. Přidáme lisovaný česnek, boršč promícháme, zakryjeme ho pokličkou a necháme odstát asi 15 minut.