Zdravé zuby a dásně potřebují především správnou péči – čištění, pravidelné návštěvy zubaře a dentální hygienistky. Ovlivňuje je ale i jídlo.
Zubům nesvědčí sladké, kyselé či tvrdé potraviny. Najdou se ale i jídla, která jim vyloženě svědčí. Která to jsou?
Tvrdé sýry
Sýry, především tvrdé, jsou bohaté na vápník a bílkoviny, které posilují zubní sklovinu. Při kousání sýru se v ústech zvyšuje hladina pH, čímž se snižuje riziko zubního kazu. Ideální je čedar, protože je zásaditý.
Žvýkačky bez cukru
Možná se bojíte, že žvýkačky mohou vytahovat plomby. Ty kvalitní se jimi ale jen tak zviklat nedají.
Žvýkačky bez cukru pomáhají neutralizovat kyseliny v ústech, žvýkání zvyšuje i tvorbu slin, které pomáhají udržovat čistotu a rovnováhu v dutině ústní a eliminují bakterie.
Mléko
Vypijte občas po jídle trochu mléka, které neutralizuje kyseliny v ústech. Navíc obsahuje vápník, jenž posiluje zubní sklovinu a snižuje riziko vzniku parodontózy.
Jablko
Větší konzumace ovoce, především citrusů, se kvůli zdraví zubní skloviny nedoporučuje. Jablka jsou ale výjimkou.
I když je v nich také cukr a ovocné kyseliny, obsahují i vodu a vlákninu. Jejich struktura masíruje dásně a při žvýkání mírně odstraňuje povrchové nečistoty.
Čaj
Zelený i černý čaj obsahují polyfenoly, které pomáhají v ústech zpomalovat růst bakterií a bojovat proti špatnému dechu.
Lidé, kteří si několikrát denně vyplachovali ústa neslazeným černým čajem, měli méně plaku než při vyplachování vodou. U černého čaje ale pozor na zabarvení zubů.