Ti, kteří ještě na vlastní kůži nevyzkoušeli zázračné účinky zelených potravin, se patrně s údivem koukají na sklenice plné nápojů z mladé pšenice nebo ječmene. A také se nejspíš ptají, jak tohle vůbec někdo může pít.
Jenže odpověď je velmi jednoduchá. I výživoví poradci se shodují v tom, že řeči o významu zelených potravin nejsou žádné prázdné fámy.
Posilují imunitu organismu Dodávají totiž lidskému organismu živiny, vitaminy, minerály a antioxidanty v přirozené podobě, které bohužel už současná strava nenabízí v dostatečném množství.
Zajistí tedy tělu to, co potřebuje, aby mělo sílu bránit se vlivům okolí, a posilují jeho přirozenou imunitu. Kromě toho obsahují i vlákninu, jež je potřebná pro dobrou funkci trávicího systému, a enzymy, které mají vliv na metabolismus a imunitu.
Zelený ječmen, nebo chlorella? Opravdu kvalitní zelené potraviny pocházejí výhradně z organické zemědělské produkce, kde se k pěstování používají pouze přírodní postupy bez použití chemie a hnojiv.
V lékárnách nebo v obchodech se zdravou výživou si můžete zakoupit zelený ječmen nebo například chlorellu. To je zelená řasa, která obsahuje velké množství vitaminů a minerálů.
Je skvělá i pro vegetariány, protože obsahuje 58 % vysoce stravitelných bílkovin. Roste ve sladkovodních vodách v Asii a Austrálii. Zelený ječmen se sklízí v raném stadiu, protože v této fázi růstu má nejvyšší obsah užitečných výživných složek.
Ačkoli původně pochází z Nového Zélandu, nyní se pěstuje téměř po celém světě bez použití pesticidů. Bojují proti překyselení organismu Ve srovnání s jinými obilovinami obsahuje zelený ječmen více draslíku, vápníku, železa a hořčíku.
Mladý ječmen i chlorella umí zneškodnit škodliviny, které se do těla dostanou i nevhodnou stravou. Jsou zásadotvorné, působí tedy při překyselení organismu a upravují zažívání. Mají také vysoký obsah chlorofylu, který zlepšuje krevní obraz.