Ojejich důležitosti není sporu, neboť neslouží pouze k filtrování krve a vylučování škodlivin. Produkují také hormony, které ovlivňují krevní tlak i tvorbu červených krvinek. Na co v souvislosti s ledvinami pamatujte?
Hlavně udržujte v teple partie, které jsou náchylné k prochladnutí, tedy oblast beder a zad. Zvláště, když vás v zimě nezahřeje pohyb. Může totiž dojít k zánětu močových cest a ty, pokud se nezaléčí včas a dobře, ohrožují i ledviny.
Sůl nemusí být vždy nad zlato
V zájmu zdraví ledvin se snažte vyhýbat nadměrnému příjmu soli, hlavně té skryté.
Najdete ji ve všech uzeninách a průmyslově zpracovaných potravinách, které mají sůl přímo v názvu, třeba v bramborových lupíncích, ale i v dochucovadlech, jako je maggi nebo asijské omáčky.
Škodí vám také velký příjem alkoholu i kávy, což ale neznamená, že si ji nemůžete dát; množství by však nemělo překročit 5 šálků denně.
Maso a vejce omezte
Starší lidé by se měli vyhnout živočišným bílkovinám a nahradit je rostlinnými, například luštěninami, obilovinami, ořechy a semeny. Pozor dejte i na léky proti bolesti a volně dostupné doplňky stravy a některé vitaminy. Příjem tekutin by měl být denně kolem 30–40 ml na kilogram hmotnosti.