I když při krájení cibule pláčete, za trochu slz její zdraví prospěšné účinky určitě stojí! Říká se, že jedna cibule denně vás zachrání před všemi doktory.
Typické štiplavé aroma cibuli dodává silně éterický olej. Tvoří ho více než sto různých látek, z nichž je nejhojněji zastoupen allicin. Ten má antibakteriální i protiplísňové účinky.
Silice a jiné látky, které jsou v cibuli obsažené, dokážou posílit srdce a krevní oběh, zpevňuj í cévy a čistí krev.
• Cibulová šťáva
Nahrubo pokrájejte oloupanou cibuli, posypejte ji cukrem nebo smíchejte se lžící medu a nechte přes noc stát. Šťáva, kterou cibule uvolní, vám uleví kromě jiného od dráždivého kašle.
• Cibulový čaj
Dvě oloupané a pokrájené cibule dejte do půllitrového hrnku a po okraj zalijte vroucí vodou.
Nechte 10 až 15 minut louhovat. Pak sceďte, a pokud chcete, oslaďte cukrem nebo medem. Tenhle speciální čaj pomáhá při virózách, chřipce i onemocnění průdušek.
• Syrová cibule
Rozkrojená cibule přiložená na místo na kůži poštípané od hmyzu zabrání otoku i bolestivému pálení.Musíte jen chvíli vydržet štípání…