Právě vyšlo letošní osmé číslo vašeho oblíbeného časopisu Můj čas na kafíčko pro vaše hobby a volný čas.
A stejně jako obvykle, je i nyní plné zajímavých článků ze světa hobby, kreativity a zahradničení. Tentokrát jsme se zaměřili na zpracování letní sklizně. Přinášíme vám inspiraci, jak zužitkovat ovoce a zeleninu z vaší zahrádky, jaké pomocníky si pořídit a proč se vyplatí realizace zahradní kuchyně. A pokud prahnete po tvoření, můžete si vyrobit například nádherné levandulové dekorace, které provoní váš domov a uklidní rozjitřené nervy, vše doplněné o skvělé recepty a péči o domácí mazlíčky.
Zavařování a zpracování úrody patřilo k běžnému folkloru všedních dnů našich maminek a babiček. Dříve to byla totiž především nutnost, jak si trochu přilepšit během zimy a jak také ušetřit nějaké peníze. Před několika desítkami let bylo hitem hlavně zavařování, ale stejně tak se i sušilo, kvasilo nebo se vařily různé zeleninové omáčky. Dneska se zpracování úrody dostává tak trochu na jiné světlo. Úplná nutnost to sice není, ale je to příjemný relax, který nás odpoutá od všedních starostí. Stejně tak si přiznejme, že je to v současné době také cesta k úspoře, ceny potravin se přeci jen dostaly do takových úrovní, o kterých se nám před dvěma lety ani nezdálo. Pokud tedy máte na zahrádce nějaké nadbytky, popřemýšlejte, co s nimi, je to doslova poklad plný vitamínů.
Proč zrovna zpracování svépomocí?
Tou největší motivací by pro nás měla být kvalita surovin. Právě vlastnoručně vypěstované plodiny jsou totiž opravdu nejkvalitnější, zvlášť když je pěstujete v kvalitní půdě pohnojení kompostem a plně dozrálé na sluníčku. Takto opečovávané plodiny obsahují spoustu tělu prospěšných látek. Navíc máte perfektní povědomí o tom, jak jste se o ně po celou dobu starali. Můžete se tak rozhodnout, jestli se vydáte vyloženě bio cestou, díky které se obloukem vyhnete synteticky vyráběným hnojivům a postřikům nebo občas zvolíte i nějaký kompromis, který ale rozhodně nemusí znamenat, že jste něco nezvládli. V každém případě máte kvalitu surovin ve svých rukou.
Co je právě teď aktuální?
Protože se právě nacházíme v období hlavní zahrádkářské sezony, dozrává toho na záhonech opravdu spousta. Z ovoce třeba šťavnaté kanadské borůvky, které možná znáte jako borůvky chocholičnaté. Jejich chuť je téměř totožná s chutí lesních borůvek. Z těchto o dost větších plodů se dá připravit skvělý džem nebo sirup, který má výborné antioxidační účinky. Kromě borůvek ale na zahradě průběžně dozrávají také stále plodící odrůdy jahod, maliník, ostružiník nebo dokonce kříženec těchto dvou osvědčených ovocných keřů, malinoostružiník. I na větvích indiánské borůvky už tmavnou plody. Že nevíte, o jakou ovocnou rostlinu se jedná? Nejde o nic jiného než muchovník, který se do zahrad často vysazuje také jako okrasný strom nebo keř. Ani to ale není všechno, dozrávají totiž také chutné meruňky, pološvestky, ze kterých si určitě vyrobte koláč s drobenkou nebo angrešt. Keřová nebo také stromková stálice, která nesmí chybět na záhonku mezi rybízy. Nudit se nebudete ani na zeleninových záhonech, i na nich se toho už musí spoustu sklidit…
V aktuálním vydání se však dozvíte mnohem více. Vyrobit si s námi můžete originální hodiny přesně podle vašich představ. Poradíme vám také, jak v létě správně pečovat o zeleninové záhony, i to, jak si užít dny na chalupě na maximum. Časopis můžete koupit za pouhých 34,90 Kč.
Titul si můžete předplatit ZDE