Tento s kousky ovoce ve vaší spíži i kuchyni zazáří. Použijte ho na palačinky, do mřížkového koláče nebo do jogurtu. Rychlý recept ze tří surovin zvládne i začátečník.
Potřebujete:
✿ 1 kg meruněk
✿ 450 g cukru krupice
✿ želírovací směs gelfix 3:1
1. Meruňky vypeckujte, nakrájejte na kousky a pak je vložte do hrnce a rozemelte nebo rozmixujte. Jedno balení gelfixu promíchejte se 2 lžícemi z cukru a smíchejte s ovocem.
2. Za stálého mícháni přiveďte k varu a nechte 1 minutu vařit. Přidejte zbylý cukr, za stálého míchání opět přiveďte k varu a důkladně povařte ještě alespoň 5 minut. Pak odstavte a odebereme případnou pěnu.
3. Otestujte hustotu tak, že na talířek dejte 1 lžičku džemu a nechte vychladnout. Pokud je málo tuhá, vmíchejte do džemu lžičku kyseliny citronové. Hotový džem hned naplňte do čistých sklenic, zavíčkujte je a otočte na 5 minut dnem vzhůru.
Hele, to zní jako ideální plán na víkend. Zkusim udělat džem a pak si dát s koláčem, jak je v článku.
Džem je perfektní na snídani s jogurtem. A jen tři suroviny? To zvládne i moje máma!
Tento recept na meruňkový džem vypadá skvěle, určitě ho vyzkouším! Meruňky miluju a s palačinkami to bude lahoda.