Suroviny:
Na špízy:
500 g vepřové plece
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce červeného vinného octa
1 stroužek česneku
šťáva z ½ citronu
oregano
tymián
sůl
pepř
Na tzatziki:
1 velký kelímek řeckého jogurtu
1 okurka
2 stroužky česneku
1 lžíce olivového oleje
hrst kopru
sůl
pepř
Postup:
Začněte přípravou marinády. Olivový olej a vinný ocet smíchejte s prolisovaným česnekem, citronovou šťávou, bylinkami a osolte a opepřete. Maso nakrájejte na kostky, vložte ho do marinády a nechte marinovat alespoň 2 hodiny.
Špejle si namočte a napichujte na ně kostky masa. Hotové špízy pokládejte na gril a opékejte asi 4 minuty z každé strany. Zatímco se maso griluje, připravte si tzatziki.
Neoloupanou okurku nastrouhejte nahrubo, osolte a nechte chvíli odstát. Po chvíli z okurky vymačkejte přebytečnou vodu. Ve velké míse smíchejte bílý jogurt, přidejte do něj hrst nadrobno nasekaného kopru, prolisovaný česnek a vymačkanou okurku.
Zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a vše dobře promíchejte. Jako přílohu podávejte bílé pečivo nebo opečený pita chléb.
Tip!
Během opékání potírejte maso marinádou.
Paráda, díky za tip na marinádu, ta kombinace bylinek a česneku mi zní skvěle. Tzatziki recept také vypadá výborně, musím nad touto večeří vážně uvažovat.
Zní to výborně, a recept vypadá, že je docela snadný. Už se těším, až to zkusím, miluju řeckou kuchyni.
Jo, fotit takovýhle špízy by byla pecka! Mám ráda focení jídla a tady jsou super barvy. Musím vyzkoušet 🙂