Tento chutný a sytý quiche (čteme kyš) můžete klidně servírovat i jako hlavní chod či večeři. Věřte, že po takové pochoutce se u vás doma jen zapráší!
Ingredience:
Korpus:
260 g hladké mouky
130 g másla
30 ml studené vody
1 vejce
sůl
Náplň:
200 g zakysané smetany
100 g slaniny vcelku
100 g čedaru
5 cibulí
3 vejce
provensálské koření a sůl
Postup:
Aspoň hodinu předem si připravte křehké těsto. Studené máslo nakrájejte na kousky a smíchejte s moukou, solí, vejcem a studenou vodou. Nejlépe v robotu, abyste máslo zbytečně nezahřívali dlaněmi.
Pracujte velmi rychle, aby si máslo udrželo svoji pevnost a ještě nějaké malé shluky tuku v těstě. Hotové těsto zabalte do fólie nebo mikrotenu a uložte do lednice.
Odleželé těsto rozválejte na placku a vložte do koláčové formy vymazané máslem tak, abyste vytvořili okraje cca 2 cm. Dno propíchejte vidličkou, překryjte pečicím papírem a na něj vysypejte fazole, čímž dno zatížíte. Předpečte v troubě vyhřáté na 180 °C 15 minut.
Pak korpus vytáhněte z trouby a odstraňte papír s fazolemi. Mezitím na troše oleje orestujte slaninu nakrájenou na malé kostičky. Cibuli nakrájejte na proužky a přidejte ke slanině.
Jemně osolte, okořeňte provensálským kořením a směs rozprostřete na předpečený korpus. Posypejte nahrubo nastrouhaným sýrem.
Vejce rozšlehejte vidličkou se zakysanou smetanou a přelijte přes sýr. Dopečte v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova, cca 30 minut. Servírujte koláč ještě teplý nebo v pokojové teplotě posypaný jarní cibulkou.
Náš tip
Pro přípravu koláče budete potřebovat koláčovou formu Ø 30 cm. Na těsto lze použití i hladkou špaldovou mouku.
Křehké těsto je pochopitelně možné koupit v supermarketech hotové, čímž si přípravu velmi usnadníte.