Vzpomínáte na dřívější módu pití nápoje zvaného kombucha? Jeho historie sahá až k přelomu našeho letopočtu – a nyní opět zažívá renesanci.
Kombucha je čistě přírodní a velmi osvěžující nápoj, který se vyrábí přidáním speciálních bakterií, kvasinek a cukru do černého nebo zeleného čaje a pak se nechá kvasit.
Proč pít kombuchu?
Traduje se, že asijští válečníci ji v kdysi pili jako „nápoj nesmrtelnosti“ před bitvou. Její účinky jsou totiž zázračné.
Největším přínosem kombuchy je dodání probiotik, která pomáhají navodit v těle rovnováhu střevního mikrobiomu a posílit zdraví celého trávicího traktu.
Kombucha je bohatá na antioxidanty a prospěšné kyseliny, čistí tělo od toxinů, dodává energii a u posiluje imunitní systém. Kombuchu vyrobíte snadno doma, trvá to asi týden.
Jak vyrobit kombuchu?
Budete potřebovat základ – mateřskou houbu. Koupíte ji v prodejnách zdravé výživy či bylinek, nebo se poptejte ve svém okolí, každý milovník kombuchy se jistě rád podělí.
Kromě toho si připravte filtrovanou vodu, černý či zelený čaj a cukr. Zalijte 4 lžičky čaje 1 l vroucí vody a nechte 10 minut louhovat, pak sceďte a oslaďte 4 lžícemi cukru.
Nechte zchladnout na teplotu těla, nalijte do čisté lahve, přilijte trochu původní tekutiny a vložte mateřsou houbu. Sklenici překryjte utěrkou a nechte stát při pokojové teplotě asi týden. Pak nalijte do lahve a uchovejte v lednici.
Zdravá šumivá
Kombuchu seženete i v podobě perlivého nápoje, chutí připomíná něco mezi ciderem a proseccem. Má např. pozitivní vliv na problémy se zažíváním, ale i cukrovku.
Dokáže pomoci lidem, které čeká chirurgický zákrok zažívacího traktu, a to jak s přípravou, tak s regenerací.
Dobré rady
• S pitím kombuchy začněte zvolna a postupně množství zvyšujte.
• Ideální je pít kombuchu dobře vychlazenou.