Také se jí říká aztécké zlato a je úžasným pomocníkem při doslazování nápojů i pokrmů. Má i své léčivé účinky, které určitě oceníte.
Bylinka zvaná lipie sladká je známá už od dob Aztéků. Už tehdy se používala jako sladidlo do nápojů i pokrmů. Vypěstovat si ji můžete i sami doma, a to buď v záhonu, nebo truhlíku.
Kromě toho, že jde o léčivou rostlinu, plní i dekorativní účely. V truhlíku na balkoně vytváří krásné, až metrové převisy. Také se pyšní nádhernými bílými květy, které se na rostlině objevují od jara až do podzimu.
Pěstování doma i venku
Pro pěstování lipie sladké budete potřebovat hlinito-písčitou a dobře propustnou půdu. Bylinka má velmi ráda slunce, ale můžete ji pěstovat i doma jako pokojovou rostlinu.
Rostlina potřebuje vlhký substrát, ten by nikdy neměl vyschnout. Aby rostlina prospívala, nepoužívejte k hnojení dusíkatá hnojiva. Místo toho použijte speciální hnojiva na bylinky.
Pěstujete-li rostlinku venku, s prvními mrazíky ji přesuňte na krytou verandu anebo do prosluněného pokoje.
Bylinku lze i zamrazit
Chcete-li bylinkou sladit nápoje či pokrmy, usušte její listy do zásoby. Z rostliny je jednoduše odštípněte a následně sušte na teplém a stinném místě. Případně si lístky zamrazte.
Kromě slazení můžete bylinku využít při léčbě astmatu nebo kašle, na křeče anebo jako prevenci proti nejrůznějším nemocem nervového systému. Hojně se využívá i k léčbě nadýmání, bolesti žaludku či zácpě.
Oslaďte si čaj nebo koktejl
Sladit si lístky lipie nemusíte jen čaj, ale například i koktejly nebo zdravé zeleninovo-ovocné smoothies. Dva až tři lístky vhoďte do připravovaného nápoje a dobře promíchejte.
Sušenou lipii rovněž můžete rozdrtit na prášek a přidávat do nápojů nebo dezertů. Jen jedna lžička sušených listů denně vám pomůže od bolesti žaludku nebo zažívacích problémů.
Léčivý nápoj z čerstvých lístků
Čerstvé listy si můžete spařit horkou vodou. Tak si připravíte kouzelný nápoj, který vás zbaví křečí. Pět až sedm čerstvých lístků spařte 3 dl vroucí vody a louhujte po dobu patnácti minut.
Nakonec nápoj sceďte a vyčkejte, až trochu vychladne. Přidejte do něj pár kostek ledu, snítku levandule nebo pár lístků meduňky na ozdobu. Nápoj můžete ochutit i čerstvým ovocem.