Suroviny:
2 lilky
4 velká rajčata
4 velká cibule
2 stroužky česneku
1 snítka čerstvého rozmarýnu
6 snítek čerstvého tymiánu
5 snítek čerstvého oregana
3 snítky čerstvé bazalky
15 kusů černých oliv
15 ml bílého vína
sůl a mletý pepř
60 ml olivového oleje
Postup:
Lilky omyjeme, seřízneme na obou koncích a potom nakrájíme napříč na plátky silné zhruba 1 cm. Rajčata omyjeme a nakrájíme na kolečka. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Bylinky opláchneme, vytřepeme dosucha a natrháme na kousky.
Troubu předehřejeme na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Plátky lilků a rajčat naskládáme střídavě na výšku do mělkého pekáče nebo zapékací mísy a mezi ně podle chuti a nálady umístíme cibuli, česnek a bylinky.
Vše posypeme olivami, přelijeme vínem, důkladně osolíme mořskou solí, opepříme a pokapeme olivovým olejem. Pekáč uzavřeme alobalem a dáme do střední části trouby.
Zhruba po 20 minutách snížíme teplotu v troubě na 180 °C (horký vzduch na 160 °C). Pekáč vyjmeme z trouby a zeleninu pokapeme vypečenou šťávou. Znovu uzavřeme alobalem, vrátíme do trouby a pečme asi 1 hodinu.
Během pečení můžeme zeleninu ještě dvakrát až třikrát pokapat vypečenou šťávou. Lilky by měly být po upečení měkké, nesmějí však rozměknout.
4 porce
středně náročné
do 90 min
TIP:
Ideální lehká večeře. Zeleninu necháme trochu vychladnout a pak ji podáváme s čerstvou ciabattou (její střídka krásně nasává šťávu).