Nejenže má v české kuchyni staletou tradici, skvěle chutná, ale také vám přinese krásu a zdraví. Používejte ho jako dochucovadlo a uvidíte, co se po pár týdnech s vaším tělem začne dít!
Nejúčinnější je kořen
Oblíbený je zejména v Evropě a jihozápadní Asii.Často se pěstoval v klášterních zahradách, kde byl využíván k výrobě léčivých bylinných likérů. Dnes se používá hlavně do polévek a omáček. Hledejte ale využití i jinde.
Můžete si z něj připravit i čaj, který má močopudné účinky, čistí krev a tělo zbavuje škodlivin.Využít se dají všechny části libečku, ale nejúčinnější je kořen, který se dá jíst i tepelně nezpracovaný. Čaj pijte klidně několikrát za den.
Kosmetika z libečku
Kromě toho, že zlepšuje trávení, zklidňuje alergie a podporuje správnou funkci plic, také zlepšuje vzhled pokožky.Libeček je často doporučován jako přírodní lék na akné a vyrážky.
Ačkoli zatím nebylo žádnými výzkumy zjištěno, že by měl nějaké skutečně léčivé účinky, často se používá k výrobě kosmetiky. Proto i vy ho používejte jako součást péče o pleť.