Je krásnou podzimní ozdobou našich zahrad, ale i blahodárnou potravinou s významnými účinky na naše zdraví. Proč ji ochutnat?
Nejen kvůli svému vzhledu je dýně takový malý zázrak. Má co nabídnout i z hlediska živin, které se v ní nachází.
Nízká energetická hodnota ji předurčuje jako skvělou potravinu pro všechny, kteří dbají na štíhlou linii, proto se nemusíte bát ji konzumovat ve velkém.
Sto gramů dýně obsahuje zhruba jen 126 kJ, což je jen pro představu energetická hodnota asi čtyř smažených bramborových hranolek. Dýně obsahuje také dostatek vlákniny, která působí pozitivně na náš trávicí trakt.
To ale nejsou zdaleka všechny blahodárné účinky, kterými oplývá. Je jich opravdu mnoho. Posiluje imunitní systém a obranyschopnost organismu, uklidňuje nervy, napomáhá správné činnosti srdce, snižuje hladinu tuků v krvi a podporuje správou funkci slinivky.
Celkově regeneruje tělesné buňky a pomáhá taky třeba při revmatismu, dně či ateroskleróze..