Milují je děti i dospělí. O čem je řeč? Přece o masových kuličkách! Jejich příprava je tak rychlá, že se stanou vaším oblíbeným jídlem.
Ingredience: na 4 porce
Kuličky:
500 g mletého hovězího
1 cibule
1 stroužek česneku
100 g strouhanky
1 vejce
plnotučné mléko
sůl
pepř
Omáčka:
olej
40 g másla
40 g hladké mouky
300 ml vývaru
150 ml tučné smetany
2 lžičky sójové omáčky
1 lžička dijonské hořčice
Postup:
Smíchejte s masem cibuli a česnek. Přidejte strouhanku, vejce, pepř, sůl a 5 lžic mléka. Z masové směsi vytvořte stejně velké kuličky a nechte je chvíli odpočinout. Poté je orestujte na pánvi s trochou oleje. Měly by získat hnědou barvu.
Dejte je na plech a pečte dalších 30 min na 180 °C. Do téže pánve přidejte máslo, mouku a restujte tak, aby vznikla jíška. Přilijte vývar a přiveďte směs k varu. Nakonec přidejte smetanu, sójovou omáčku, hořčici a vařte do zhoustnutí.
Po vyjmutí z trouby servírujte s omáčkou.Jako příloha může být rýže či brambory.
Doba přípravy: 50 min
Cena za 1 porci: 32 Kč