V různých variacích poslouží jako svačina, snídaně i večeře. Jejich výhodou je také to, že jsou chutné i druhý den.
Ingredience:
350 g dýně
200 g špaldové mouky
200 g ricotty
1 vejce
sůl
Postup:
Dýni nastrouhejte a všechny ingredience smíchejte – mouku přidejte jako poslední. Směs propracujte tak, aby vzniklo lepivé těsto. Lžící tvarujte placičky a klaďte je na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do vyhřáté trouby a pečte na 190 °C asi 40 minut.
Placičky naslano jsou výborné jako příloha ke krůtímu plátku, tresce nebo třeba volským okům. Chcete-li si je dát k večeři, udělejte si k nim jogurtový dip (smíchejte podle chuti řecký jogurt, majonézu, citronovou šťávu, pepř a bylinky).
Placičky nasladko jsou vynikající k snídani. Doplňte je borůvkami, medem, zakysanou smetanou a nasekanými mandlemi. Pokud chcete trochu hřešit, dejte si na ně místo zakysané smetany vanilkovou zmrzlinu. Tím posunete celý pokrm o třídu výš.