Suroviny:
1 květák
3 lžíce olivového oleje
1 lžička drceného chilli
2 cm zázvoru
2 lžíce sójové omáčky
1 lžička sladké papriky
1 lžička medu
2 stroužky česneku
hrst sezamových semínek
Na dip:
200 g řeckého jogurtu
pažitka
sůl
pepř
Postup:
Začněte přípravou marinády. Ve velké míse smíchejte olivový olej, sójovou omáčku, med, sladkou papriku, drcené chilli, prolisovaný česnek a najemno nastrouhaný zázvor. Dobře promíchejte.
Květák omyjte, osušte a rozdělte ho na jednotlivé růžičky. Ty vhoďte do mísy a ze všech stran je obalte v marinádě.
Mísu zakryjte potravinářskou fólií a květák nechte do druhého dne marinovat, nasákne tak všechny chutě. Plech vyložte pečicím papírem a rozložte na něj růžičky květáku tak, aby se nepřekrývaly.
Zakápněte je zbytkem marinády, který zůstal na dně misky, a celý plech vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte asi 25 minut, dokud květák nebude na povrchu zlatavý.
Na dip smíchejte jogurt s nadrobno nakrájenou pažitkou, solí a pepřem. Upečené kousky květáku před servírovaním posypejte sezamovými semínky.
Tip!
Na začátku vaření můžete do polévky přidat lžičku kari koření.
Takový recept mě nadchl! Kombinace zázvoru a chilli je v kuchyni moje oblíbená a květák na asijský způsob musí být úžasný, určitě to zkusím v sobotu.
Wow, to zní skvěle a jako učitelka mám ráda jednoduché recepty! Miluji kořeněné jídlo a určitě tohle vyzkouším s mými studenty na hodině vaření.