Když se řekne „kvašené potraviny“, někomu může přeběhnout mráz po zádech. Pravda, možná nejsou tak chutné, pokud ale chcete pro své tělo něco udělat, jsou skvělou volbou.
Fermentace neboli kvašení je známé už po staletí. Jde o přeměnu přírodních látek na látky pro lidský organismus snáze stravitelné. Děje se tak za účasti bakterií, kvasinek a jejich enzymů.
Proces se využívá k výrobě zdraví prospěšného kysaného zelí, kefíru, kimči nebo kombuchy. Tyto potraviny mají kromě lepší stravitelnosti také vyšší výživovou hodnotu.
Lepší trávení i imunita
Fermentované potraviny zmírňují astma, infekce a alergie, posilují imunitu a snižují riziko rakoviny tlustého střeva. Díky velkému obsahu vápníku posilují kosti, a pokud chcete dostat nějaké to kilo dolů, na to jsou kvašené výrobky jako stvořené!